Sayfalar

3 Ekim 2017 Salı

Hadi Gülümseyin :) Belki Bir Şeyler Değişir


"Gülmek bir güneştir, insɑnın yüzünden hüzün ve keder kışını defeder".  Victor Hugo  
                                                                                                               
Gülmek ve gülümsemek üzerine pek çok söz söylemiş büyük düşünürler, yazarlar ve şairler. Gülmek ve gülümsemek, farklı şeyler aslında. Gülmek, neşenin, keyfin, mutluluğun ifade şekli. Böylesi anlarda, refleks olarak ortaya çıkıveren bir durum. Gülümsemek ise, kişinin kendi iradesine bağlı bir eylem. Birbirine zıt pek çok durumda kullanılan bir davranış şekli. Örneğin, keyfimizin yerinde olduğu anlarda kahkahalarla gülebiliriz. Ama canımız sıkkın , moralimiz bozuksa bunu yapmak içimizden kesinlikle gelmez. Gülümsemenin farkı, işte bu noktada ortaya çıkar. Öylesi bir anda, gülmek içimizden gelmez ama gülümsemek elimizden gelir. Biri refleks bir harekettir, diğeri iradeye bağlı.

" Gülümse, hadi gülümse.Bulutlar gitsin..."  Kemal Burkay    

 Sezen Aksu'nun, buğulu sesiyle ruhlarımıza işleyen, hiç eskimeyen şarkısıdır "Hadi Gülümse". Kemal Burkay'a ait bir şiirdir aslında. Bulutlar gitsin der şair şiirinde. Gerçekten de öyledir. Gülümsemek, sihirli bir değneğin dokunuşu gibidir hüzünlü yüzlerde ve yüreklerde. Bütün bulutları kaldırır. Bazen, bir anda akla geliveren acı bir hatırayı ört bas etmek için, bazen gergin bir ortamı yumuşatmak için, bazen kendimize olan özsaygımızdan, bazen de karşımızdaki kişiye verdiğimiz değerden gülümseriz. Her ne amaçla olursa olsun, gülümsemek, çok şey değiştirir.

"Herkesin sizi sevmesini istiyorsɑnız, gülümseyin." Dɑle Cɑrnegie            

        
 Güler yüzlü insanlar, somurtkan olanlara göre, daha çok sevilir ve sayılır çevreleri tarafından. Bu kişilerle, daha kolay iletişim kurulur. Güvenilir ve  beğenilir. Kendi ruh sağlığımız açısından da, gülümsemek önemlidir. Sabah yatağımızdan kalkıp aynaya ilk baktığımızda, hepimiz gördüğü hemen hemen aynı şeydir: Uyanmaya hala direnen şiş gözler ve yeni bir güne başlamaya niyeti olmayan asık bir surat... Kimbilir, belki bir önceki günün, çözümü bugüne ertelenmiş problemleriyle dolu hala zihnimiz. Bu enerjiyle başlayacak gün, bizim için pek de verimli olmayacaktır. Bunun önüne geçmek için, hemen yüzümüzü yıkayıp, aynaya tekrar bakalım. Ama bu sefer, küçük bir tebessüm yerleştirelim yüzümüze ve günün ilk gülümsemesini, aynada görünen kendimize yapalım. Ve mümkünse, gün boyunca bunu sıkça tekrarlayalım.Hem kendimize hem de karşılaştığımız insanlara... Ruhumuzun ne kadar aydınlandığını, içimizin ferahladığını ve günümüzün ne kadar huzurla  geçtiğini, akşam yatağımıza yattığımızda mutlaka fark edeceğiz.

"Bol bol gülümse, hem mɑliyeti sıfırdır hem de bedeline pɑhɑ biçilmez."  Jɑckson Brown


Gülümsemek, basit bir eylemdir. Uygulaması kolay ve üstelik masrafsız. Getirisi ise çok fazla. Sabah iş yerimize gidince patronumuza, mesai arkadaşlarımıza, okulda öğretmenlerimize, evde, aile fertlerimize gülümseyerek hitap edelim. Alışverişte, bir kahve içmek için oturduğumuz kafede ya da farklı bir akşam yemeği için gittiğimiz restoranda, bize hizmet verecek olan personele, isteğimizi gülümseyerek bildirdiğimizde, görevlinin ne kadar içten ilgileneceğini göreceğiz. Gülümsemek, buzları eriten, kalpleri yumuşatan, kırgınlıkları azaltan bir eylemdir. 


"Gülmesini bilen insɑnlɑr; dünyɑ meselelerine sɑğduyu, sɑkin kɑfɑ, sɑğlɑm düşünce ve kültürlü bir gözle bɑkɑbilmelerine imkɑn veren, sihirli ɑnɑhtɑrı ellerine geçirmiş olurlɑr."  Lin Yutɑng

                                                                                                              
Gülümsemeyi alışkanlık haline getirmeniz ve hayatınızdaki güzellikleri fark etmeniz dileklerimle...







Hiç yorum yok: